Tante Rosa’s appeltaart

Vorige zaterdag moest ik naar Tielt in West-Vlaanderen. Da’s voor mij een eindje rijden, dus als ik er moet zijn, probeer ik er zoveel mogelijk uit te halen. Een bezoekje aan mijn meter, tante Rosa drong zich dan ook op. Altijd gezellig, en vooral… hmmm… zij is de beste bakster van de familie. Mijn grootmoeder was ook zo’n fantastische bakster. En ik durf mezelf als de next generation te beschouwen. Ahum. Fin soit, lang verhaal kort. Dit recept is een van Tante Rosa’s favorieten. Het is een taart die je in twee tijden moet bakken. ’t Is een beetje werk, maar nu ook geen massa’s werk en super toegankelijk. Wat denk je, gaan we een Tante Rosake doen? Zet je oven al maar aan op 175°.

 

Hierboven haar – ahum – uitgeschreven recept. Ik heb alles voor jullie afgewogen. Om tot dit resultaat te komen:

 

 

Wat heb je nodig? 

  • 225g zelfrijzende bloem
  • 150 g suiker
  • 2 eieren
  • 5 grote eetappelen (type braeburn)
  • 6 el melk
  • 3 el olie
  • 80 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei

Schil de appelen, ontdoe ze van hun klokhuis en snijd ze in plakjes.

Doe in 1 kom de bloem en de 150 g suiker. Splits de 2 eieren en klop het eiwit stijf. De dooiers mogen in een andere kom en doe daarbij de melk en olie en klop goed los.

Doe de vochtige ingrediënten bij de droge en roer goed, vouw er als laatste voorzichtig het eiwit onder. Als laatste mogen de appelen erbij.

Vet een springvorm (23 cm doorsnede) in en stort er het deeg in. Bak 20 minuutjes.

Smelt de boter en doe er de rest van de suiker (100 g – maar ik denk dat 75 g voldoende zal zijn) en laatste ei bij. Roer goed.

Haal de taart uit de oven, overgiet met de saus en zet meteen terug in de oven en bak nog eens 20-30 minuten tot de taart gaar is.

Zet koffie en bel me. Ik kom af. Met Tante Rosa.

 

 

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.