Back to basics: simpel sodabrood

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar soms heb ik genoeg van al die speciallekes. Want gewoon “gewoon” is soms al redelijk fantastisch. Een heerlijke kop dampende zelfgemaakte soep met daarbij nog warm, zelfgebakken brood … daar kan bij mij geen espuma tegenop. Dit eenvoudig brood is een recept van Paul Hollywood. Ge weet wel, diene mens die baksels gaat proeven in dat tentenkamp. Fin, shortje aan, oven op 200°, we beginnen eraan!

 

Wat hebben we nodig voor een klein brood? 

  • 250 g gewone patisseriebloem
  • 250 g volkorenbloem
  • 400 ml karnemelk*
  • 1 tl zout
  •  1 tl bicarbonaat

Vet een ovenplaat in en bestuif met wat bloem. Zet opzij.

Bestuif je werkvlak met wat bloem.

Neem een grote kom en doe hierin je 2 bloemsoorten, het zout en bicarbonaat. Meng alles zeer goed.

Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de karnemelk, roer met je vingers tot je een kleverig deeg bekomt.

Stort het deeg op je werkvlak en kneed een beetje tot je een bal hebt.

Leg de bal op de bakplaat en kerf hem diep in met een mes. Bestuif het brood met wat bloem en zet in de oven.

Bak 30 minuten tot het brood goudbruin ziet en hol klinkt als je erop klopt.

Verorber liefst binnen de 4 uur. Daarna is het toch al wat minder.

Zalig met wat confituur en echte boter. Of een kop soep.

 

 

Cheerio!

 

 

*je kan de karnemelk niet vervangen door iets anders, helaas. Wees gerust je proeft het niet. Neem ECHTE zuivere karnemelk en niet die voze versie met smaakjes.  Soms moet je goed kijken om te zien of het “the real thing” is.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.