Ajo blanco, aje een kouw soep wilt.

’t Is geen weer voor soep, en daarom blog ik … een soep. Maar wees gerust deze Ajo blanco, een Spaanse specialiteit, is heel verfrissend en zalig verrassend. Je moet ook niets koken, alles wordt in de blender of met de mixer gemaakt. Ik heb het nu wel gefotografeerd in een grote bowl, maar eigenlijk is het eerder een soepje om in een glaasje te serveren als amuse. Je kan er ook perfect de barbecue mee blussen als het nodig is. Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?

 

 

Wat heb je nodig voor 8 amuses? 

  • 100 g amandelschilfers
  • 100 g oudbakken wit brood (zonder korst)
  • 2 teentjes look
  • 5 el olijfolie
  • 3 el rode wijnazijn
  • Peper en zout
  • ½ liter ijskoud water
  • Een trosje groene druiven zonder pit

Week het brood in wat water. Knijp het een beetje uit en doe in een blender samen met de fijngehakte look en de amandelschilfers. Pulseer tot je een gladde massa hebt. Af en toe moet je wel wat aanduwen (niet terwijl de machine draait!).

Nu mag er het water bij. Mix tot een gladde massa en giet dan in een straaltje de azijn en vervolgens de olijfolie erbij (terwijl het draait). Breng op smaak met peper en zout. Zet een uurtje of drie in de koelkast.

Serveer de soep met de in twee gesneden druifjes en wat amandelschilfers. Die druifjes maken het echt tot een geheel, dus ik zou het niet weglaten.

Smakelijk!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.