Thaise maaltijdsoep om nooit meer te vergeten.

In de zomer maak ik zo goed als nooit soep, en als ik er een maak, is het een maaltijdsoep, vreemd genoeg. Dat is als je wat tegendraads bent hé. Dit exotisch maagvullertje maak ik toch wel heel regelmatig. Er zit heel veel smaak in, een beetje pit, en moeilijk is het niet. Een beetje zoals het leven, … soms. Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?

 

Wat heb je nodig? 

  • +/- 500 g gekruid kipgehakt
  • 4 cm gember (geraspt)
  • 1 à 2 spaanse peper* (fijngehakt)
  • 1 bosje koriander
  • 4 lente-uitjes (fijngehakt)
  • 2 citroengrasstengels
  • 125 g rijstnoedels (van die platte)
  • 1 l kippenbouillon
  • 1 blik kokosmelk (goed lopende)** (400 ml)
  • 100 g sugarsnapboontjes of peultjes
  • 1 limoen (sap)
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 el vissaus
  • 10 blaadjes munt (optioneel)

 

Thaise kippensoep

Doe het kippengehakt in een kom, doe er een theelepel van de geraspte gember bij, de helft van de chili en de helft van lente-uitjes. Hak de koriander fijn en doe de fijngesneden steeltjes bij het gehakt.  Hou de blaadjes (of toch een deel ervan) opzij. Meng alles goed.

Maak je handen nat met water en vorm balletjes (pingpongbal grootte).

Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking en spoel achteraf goed met water.

Klop de citroengrasstengels wat plat zodat de vezels wat loskomen.

Doe de bouillon en de kokosmelk in een kookpot en breng bijna aan de kook, het mag niet echt koken. Doe er het citroengras, de rest van de gember, en chili bij en laat wat trekken (mag niet koken!).

Na een minuut of 2-3 mogen er de kippenballetjes bij. Ook nu weer, de soep niet laten koken. De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven.

Snijd de sugarsnaps in reepjes en doe bij de soep en laat 2 minuutjes meegaren.

Breng de soep op smaak met de vissaus, de suiker (onontbeerlijk) en het limoensap.

Verdeel de noedels over de kommen, schep er de soep over en werk af met wat lente-ui, koriander, munt en chili.

Heel héét héél lekker.

Smakelijk!

 

 

* hou je niet van pikant, ga dan voor 1 spaanse peper

** het mag geen dikke kokosmelk zijn, ik schud gewoon eens aan het blik om te horen als het lopende is. 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.