Smeuïge crème brûlee met kardemom en frambozen

Ik moet bekennen, ik ben eigenlijk geen zoetebek. Als ik op restaurant een dessert “moet” bestellen, dan zal ik toch meestal voor de kaas gaan. Want ik vind alles meestal te … zoet. Zeker met desserts als crème brûlée. Maar dit recept is toch wat anders. Het is heel fris, een beetje verrassend en zeker niet mierzoet. Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?

 

Wat heb je nodig voor een 6-tal potjes? 

  • 300 ml room
  • 2 kardemom peultjes
  • 2 el gewone suiker
  • 4 eierdooiers
  • 125 g frambozen (ongeveer 4-5 per potje)
  • 2 el bruine suiker

Ga eerst en vooral op zoek naar zes potjes die vuurvast zijn, want zonder gaat het niet lukken. En zet tijdens je zoektocht ook al je oven aan op 170° want zonder dat, gaat het ook niet lukken.

Zet ongeveer anderhalve liter water op het vuur (of doe in een waterkoker) en breng aan de kook.

Haal de pitjes uit de kardamompeultjes en doe ze in de room. Zet de room op het vuur en laat heet worden (maar ’t mag zeker niet koken!).

Doe de eierdooiers in een kommetje samen met de 2 el kristalsuiker en roer goed tot de suiker wat is opgelost.

(de room is toch niet aan het koken hé)

Giet de hete room bij de eieren en roer goed gedurende een minuutje.

Vul de potjes met de frambozen en zet ze in een ovenschaal. Giet nu de room in de potjes.

Zet de schaal in de oven en giet daar nu het water bij. Niet in de potjes natuurlijk, maar in de schaal. Ze moeten halverwege in het water staan (ongeveer).

Oven dicht en laat ze 20 minuutjes in de oven garen.

Haal voorzichtig uit de oven en laat de potjes afkoelen. Dek af met folie en laat ze minstens 4 uur in de koelkast opstijven.

Verdeel net voor het serveren de bruine suiker over de potjes. En karameliseer de suiker met een gasbrander of zet ze enkele minuutjes onder de grill.

Serveer meteen.

Smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.