Zomerse limoen citroen cheesecake

Het is weer zoete zond-ag! En ik had deze keer zin in zo’n fris zure, niet al te zoete kaastaart. Eentje die gemakkelijk is, maar waarmee je wel kan scoren. Je kan ze lekker eenvoudig maken of meer fancy zoals op de foto. ’t Is gelijk ge wilt! Kom, schortje aan (’t zal nodig zijn) en we gaan eraan beginnen!

 

Wat heb je nodig voor de basic versie? 

 • 125 g speculooskoekjes
 • 50 g boter
 • 350 g mascarponekaas
 • 15 cl room
 • 1 limoen
 • 1 citroen
 • 50 g bloemsuiker
 • 6 g gelatineblaadjes

Wat heb je extra nodig voor de fancy versie? 

 • 1 citroen
 • 1 limoen
 • Bessen
 • Munt
 • 10 cl room
 • ½ el bloemsuiker
 • 1el abrikozenconfituur (optioneel)

Verkruimel de koekjes (ik doe dat gewoon in een plastic zakje en klop er met veel bravoure op – oud zeer en zo, je kent dat wel) en smelt de boter. Meng alles goed onder elkaar.

Neem een springvorm van 20 cm doorsnede (23 cm is al te groot), vet ‘m goed in en bekleed ‘m met boterpapier of plasticfolie. Ik doe dat met boter omdat het papier dan netjes blijft kleven aan de vorm. Handig ze.

Stort de koekjeskruimels in de vorm en druk goed aan tot je ne schone platte bodem hebt. Ik gebruik hiervoor de stamper van mijn vijzel, maar met een lepel gaat ook. Of met je handen. Ook goed.

Zet een uurtje in de diepvriezer. Als je geen plekske vindt, parkeer ze anders wat langer in de koelkast. De boter moet helemaal weer opstijven, vandaar.

Haal ondertussen de mascarpone uit de koelkast (daar kunt ge dan de vorm zetten hé) en laat hem op kamertemperatuur komen. Als je die direct uit de koelkast gebruikt dan krijg je klonters, vandaar.

Week de gelatine in koud water en trek ondertussen je schort aan en ga op zoek naar die dekselse klopper. “Waar ligt die nu alweer? Hier neen, daar? Ook niet… ah wacht … hier! Tjiens, waarom ligt die hier nu?” 

Klop de 15 cl room met de suiker stijf. Ik gebruik hiervoor altijd een glazen of inox kom én ijskoude VOLLE room. Da’s direct stijfgeklopt zoiets.

Rasp de schil van de citroen en de limoen en pers ze uit. Je hebt 100 ml sap nodig.

Zet het sap op het vuur en warm wat op (zeker niet heet laten worden). Haal weer van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer de gelatine onder het sap (niet het water hé, dat mag weg). De gelatine zal meteen oplossen.

Roer de rasp en het gelatinesap onder de mascarpone. Vouw er de slagroom onder. Haal de vorm uit de diepvriezer of koelkast.

Stort het mengsel in de vorm, en strijk glad. Ik vind dat een heel rustgevend werkske. Ik kan daar echt minuuuuuuten mee bezig zijn tot ik het helemaal glad heb gekregen. Zalig.

Zet de kaastaart minstens 2 uur in de koelkast.

En de basisversie is klaar!

 

 

Dan voor het “show” element. 

Doe terug jouw ondertussen bespatte schort aan. Klop de room met de suiker stijf.

Doe de confituur in een steelpannetje samen met 3 eetlepels water (of meer als het nog niet lopend is). En warm op. De confituur moet oplossen en een mooie gelei worden.*

Snijd de limoen en citroen in plakjes met een scherp mes of mandoline en versier er de taart mee. Bestrijk de plakjes met de gelei zodat ze hun kleur blijven behouden.

Werk de cake af met wat toefjes slagroom, besjes en nog wat rasp van citroen of limoen. Die muntblaadjes passen er wel bij, maar da’s eerder voor de foto. Binnen de 5 minuten zijn die verwelkt. Of je doet ze er op net voor het serveren, dan gaat het.

Elks ne goeie zondag!

 

 

 

*optionele stap, kan ook zonder, maar met blijft het langer mooi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Zomerse limoen citroen cheesecake”

 1. Prachtige taart, ga ‘m vanmiddag maken.

  Nog een vraag, gaat er 15 cl room in de basic versie en 10 cl voor de topping. Dit staat bij de ingrediënten net andersom vermeldt dan bij het bereiden.

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.