Lid van de 5 am club? 8 redenen waarom.

Gruwel. De hel. Onmenselijk. Idioot. Nergens voor nodig. Belachelijk. Ik kan nog wel meer redenen bedenken om niet op te staan tussen 5 en 6 uur ’s ochtends. Elke dag. Ook tijdens het weekend.

Maar ik sta toch op.

Ik ben een fervent aanhanger van de 5 a.m. club. Ik durf zelfs te stellen dat, gewoon vroeg opstaan, mijn leven voor de volle 100% veranderd heeft.

Ik ben gelukkig wel een ochtendmens. Ik geef dat grif toe. In mijn jonge jaren, toen ik nog uitging tot … 5 uur ’s ochtends, was ik toch altijd op tegen 9 uur. Niet later. Ik ben geen langslaper. Nooit geweest. 7 uur slaap is ideaal voor mij.

 

1. Je hebt meer tijd voor jezelf. 

Ik weet het, dit is een no brainer, maar het is wel zo. Als je een uur vroeger opstaat (of meer) dan heb je gewoon meer tijd voor jezelf. Je kan iets doen dat werkelijk goed is voor jou. Dat kan een ochtendmeditatie zijn, of gaan wandelen, lopen, fietsen, of gewoon… een uur tijd om na te denken. Stel je hebt nog 40 jaar op je teller. Dat zijn 14600 extra uren die je voor je zelfontwikkeling kan gebruiken. Dat zijn 608 dagen me-time.

2. Je hebt minder stress. 

Doordat je vroeger opstaat heb je meer tijd om een ochtendritueel uit te werken. Eentje dat je rust geeft en ervoor zorgt dat je niet voor verrassingen komt te staan. Ze bent voor op de tijd, je holt er niet meer achterna.

3. Betere focus. 

Wie vroeg opstaat, krijgt gewoon meer gedaan. Punt. Multitasking is voor mij altijd een illusie geweest. Tuurlijk kan je meerdere dingen tegelijk doen, maar a) je doet ze niet beter en b) mocht je de tijd uitrekenen die je aan elke taak spendeert … dan zou je wel eens bedrogen uit kunnen komen. Wie vroeg opstaat, kan zich makkelijker focussen op één taak, die grondig en in alle rust afwerken en dan overgaan naar de volgende taak. It’s a proven fact.

4. Betere slaap. 

Wie vroeg opstaat en bijgevolg vroeger gaat slapen heeft over het algemeen een veel kwalitatievere slaap. Het is dus beter om om 22u te gaan slapen en om 5u op te staan, dan om 1u te gaan slapen en om 10u op te staan. De kwaliteit van je slaap is gewoon veel minder als je laat gaat slapen. En het gegeven “avondmens” is eigenlijk een heel recente evolutie.

 

5. Heel veel toppers doen het. 

Richard Branson, de Obama’s, Tim Cook (die gek staat zelfs om 3u45 op), Anna Wintour… Maar da’s natuurlijk niet de hoofdreden om het zelf te doen. Het zijn allemaal mensen die het beste uit zichzelf gehaald hebben, en vroeg opstaan helpt daar nu eenmaal bij. Het geeft hen een “winners mindset”. Gewoon omdat jij al actief bent, als iedereen nog slaapt. Je hebt het gevoel dat je een stapje voor bent op de rest.

6. Meer discipline.

Gewoon al door consequent vroeg op te staan, verleg je voor jezelf een grens. En als je daarbij ook nog eens een rigide ochtendritueel op poten zet … dan kom je al een heel eind. En wordt de rest van de dag veel makkelijker.

 

Mijn ochtendritueel?

  • Ik sta op tussen 5 en 5u45
  • 6u ten laatste ben ik buiten voor mijn ochtendloop of ochtendwandeling
  • 7u douche, meditatie, lezen
  • 8u ten laatste begin ik aan mijn dagtaak

7. Je bent meer gemotiveerd. 

Wanneer je al een halve dagtaak voor 9u ’s ochtends erop zitten hebt, dan ben je gewoon meer gemotiveerd om op datzelfde elan verder te gaan. Dat vroeg opstaan geeft je het gevoel dat je de wereld aankan.

8. Ssssssshhhhhhtttt!!!

Hoor die stilte om 5u ’s ochtends. Ik heb al de meest fantastische zonsopgangen gezien, en reetjes, hazen, en nog meer van dat fraais. En soms denk ik, dju ik moet dat posten op Facebook en Instagram … maar dan denk ik … neen, ze hadden zelf maar moeten opstaan. Ha!

Hoe kun je lid worden? 

Makkelijk, door vroeg uit je bed te rollen.

Maar sta niet zomaar 2 uur vroeger op als normaal, want dan creëer je een mini-jetlag. Het beste is om elke week een 15-tal minuten vroeger op te staan en zo gaandeweg je extra tijd op te bouwen.

Geniet ervan!

 

(Ahum … misschien is “veel succes” een betere afsluiter.)

 

Ann

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.