Spelen is werken

Spelen doet creëren.

 

Iedereen heeft het al eens meegemaakt. Je vindt maar geen leuke ideeën, je teksten vlotten niet. Je doet je best, je probeert je voor de volle 200% te concentreren … maar de klok tikt verder weg en je hebt niets waar je blij mee bent. Wat doe je dan op zo’n moment?

 

 

Eerlijk? Je staat recht en gaat wat onnozel doen.

Serieus!

Als er 1 ding is wat ik in mijn carrière als (conceptuele) copywriter heb geleerd: spelen doet creëren. Het heeft lang geduurd vooraleer ik het doorhad, maar het werkt dus echt.

Mijn voorbeeld? Georges en Guido.

Die twee waren een monument bij DDB. Ze waren ongeveer 25 jaar een creatief team, maar hun werkvreugde spatte er nog steeds vanaf. Een absolute zeldzaamheid.

Wij, Els en ik, twee jonge ambitieuze creatieven werkten bijzonder hard om leuke ideetjes te vinden. Maar “niet slecht” of “leuk gevonden” was al te vaak het oordeel. Zucht. We waren wel blij hoor, maar we wisten zelf : het sprankelde niet … of toch niet genoeg.

Terwijl Georges (Art Director) en Guido (Copywriter) … zich voornamelijk amuseerden. Elke ochtend kwam Georges met een grote glimlach naar ons bureau en zei met een ondeugende blik: “aujourd’hui, je serais génial”. (Of toch iets in die aard, my French is a little rusty).

Ze dronken eerst een koffietje, lazen de krant, werkten anderhalf uurtje of zo, en begonnen dan de vrienden te bellen om samen te gaan lunchen. En zo ging dat maar door. En er werd vooral veel gelachen. Tot er tegen 17u review was bij de Creatief Directeur. Wij hadden een ideetje of 6, zij een pak van minstens 1 cm dik. Grappig, gevat, to-the-point.

Pffft.

Met een van hun laatste creaties hebben ze nog een silver Lion gewonnen op het Cannes Reclame festival. Da’s de natte droom van veel creatieven. Zowat het summum van wat je kan winnen in internationaal reclameland (naast gold en diamond natuurlijk).

Wij stonden erbij en keken ernaar en we vroegen ons af hoe zij dat deden, want we zagen ze nooit werken.

En laat dat nu hun grote geheim zijn. Hoe meer je speelt, je ontspant en je amuseert, hoe beter je creëert. Later als freelancer wist ik meteen of ik in een creatief bureau was of in een … eh … hoe kunnen we het zeggen … een bureau dat deed wat de klant verwachtte. Trust me, als creatief bureau is dat laatste géén goed idee.

Als er grappige tekeningen aan de muur hingen, als er een basketbalring in de creatie stond, of een kickertafel (die ook effectief gebruikt werd), dan wist ik: hier worden leuke dingen gemaakt. Bij andere bureaus had ik het gevoel dat er op de gemiddelde boekhoudafdeling meer gelachen werd dan daar.

Waarom? Is het de angst om niet serieus genomen te worden als je je ontspant? Als je rondloopt, ben je toch niet aan het werk? Of ja, nog zo’n dooddoener: creatieven moet je in de hand houden want anders doen ze helemaal niets. Niets dan vooroordelen. Lastig ook om te verkopen aan de anderen die in hetzelfde gebouw werken. Zij zijn aan het spelen, wij zijn aan het werken.

Fout!

Hoe bizar het ook klinkt, aan je bureau zitten denken, is niet productief. Integendeel. Geef toe, je beste ideeën borrelen meestal op onder de douche of … op het toilet. Plekken waar je allesbehalve professioneel bezig bent. Tenzij je een loodgieter bent, maar da’s hier niet aan de orde.

Uit neurologisch onderzoek blijkt bovendien dat de geest veel creatiever is als het zich ontspant. Het zou niet de eerste keer zijn dat de drukke workaholic zichzelf de markt uit manoeuvreert. Omdat hij zwoegt, maar niet creatief is.

Kortom, hoe meer je lacht,  speelt,  beweegt, en ontspant …

… hoe meer er ruimte is voor creativiteit en originaliteit! Eens je jouw goeie ideetjes hebt, dan mag je ernstig worden en je volledig focussen op de uitwerking ervan. Maar ervoor?

Speel! Speel! Speel! En geniet van je talent. Wat het ook is.

 

Have fun!

 

Ann Vertriest

Copywriter, fotograaf, receptenwizzard

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.